top of page

Eethuis opent in beschermd gebouw

Bijgewerkt op: 28 jul. 2018

MOEDER EN DOCHTER HALEN INSPIRATIE UIT EIGEN FAMILIEGESCHIEDENIS


Foto Mozkito
In het beschermde Hotel La Cloche aan de Kardinaal Cardijnstraat is voortaan koffiehuis Esmola gevestigd. Dochter Stefanie Rassaerts en moeder Rita Van Meulder zijn de uitbaters.


Rita Van Meulder (55) en haar dochter Stefanie Rassaerts (25) openden in het beschermde Hotel La Cloche het koffie- en eethuis Esmola. De inspiratie voor de naam vond het duo in de koffiebranderij van vader en grootvader Karel Van Meulder. Nadat Rita meer dan twintig jaar een fotostudio uitbaatte in het pand is er 380 jaar nadat La Cloche de eerste klanten ontving opnieuw een horecazaak gevestigd in het gebouw.


Fotografe Rita baatte sinds 1994 een fotostudio uit in de schaduw van de Sint-Martinusbasiliek langs de Kardinaal Cardijnstraat in Halle. Intussen droomde dochter Stefanie van een koffie- en eethuis. Rita besloot om mee in het verhaal te stappen en gooide het roer volledig om.

“Ik was zelf aan de slag in de horeca en volgde al extra opleidingen”, legt Rita uit terwijl Stefanie voorbereidingen treft in de keuken om de eerste klanten te ontvangen.

“Intussen hebben we het gebouw laten restaureren. Dat dateert van 1636. We moesten goed nadenken over de inrichting. Zo dachten we bijvoorbeeld eerst de koeltoog aan het uitstalraam te plaatsen om voorbijgangers te verlekkeren met taarten en gebak. Maar die toog stond dus praktischer in de buurt van de keuken. Uiteindelijk zijn we wel ontzettend blij met het resultaat. De vriend van Stefanie dacht mee na over de vormgeving en Stefanie zelf stond erop om vooral met lokale en eerlijke producten te werken. Brood en koeken komen van een bakker uit Vlezenbeek, de kaas halen we in Pepingen en het vlees komt van een hoeveslager in Dworp. We zijn veel onderweg om alles in huis te halen, maar zo willen we het net. Het plaatje klopt.”


Tijdloos

Het eethuis werd Esmola gedoopt en dat zal bij de oudere inwoners van de streek misschien nog een belletje doen rinkelen. “Esmola was de naam van de gebrande koffie van mijn vader”, legt Rita uit. “Hij was groothandelaar in voeding. Die koffie leverde hij onder andere aan het Sint-Mariaziekenhuis dat toen nog in het centrum van de stad gevestigd was. Toen we een naam zochten vond ik plots op zolder de zakken met het logo van Esmola er op. De kinderen waren meteen enthousiast. Het logo is zelfs tijdloos want we hebben het amper moeten aanpassen. Waar mijn vader die naam haalde weet ik vandaag nog steeds niet. Hij stierf in 1969 en mijn moeder heeft het uiteindelijk ook nooit geweten. Wij vertellen nu dat het de samensmelting is van Espresso Mokka en Latté. Dat past perfect bij ons koffiehuis.” (lacht)

Wie langs Esmola loopt kan amper inbeelden dat er achter de smalle gevel een koffiehuis schuil gaat. “Toch kunnen we een dertigtal mensen tegelijk bedienen”, zegt Rita. “Dat is perfect haalbaar voor ons. We willen het ook gezellig houden voor de klanten. Mensen die hier binnenstappen moeten rustig iets kunnen drinken en eten zonder zich op te jagen. Als het echt te druk is zoals in het weekend dan springt mijn man bij. Die staat zelfs zonder problemen aan de afwas. Stefanie en ik kunnen ook rekenen op mijn drie andere dochters als we hulp nodig hebben.”


Artikel verschenen in Het Laatste Nieuws op 17 november 2016.

© BART KERCKHOVEN

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page