top of page

Koffie Esmola krijgt een tweede leven in hippe bar

Bijgewerkt op: 28 jul. 2018

Fotografe en schoendesigner openen koffiezaak

Een lekkere koffie onder de toren van de Basiliek


HALLE - Een fotografe die barista wordt en haar fotostudio omtovert tot een koffiehuis. Dat is de bijzondere carrièremove die Rita Van Meulder deed. In de schaduw van de Halse basiliek werpt ze zich samen met dochter Stefanie op haar nieuwe passie: koffie.

“Ik heb meer dan twintig jaar in de Cardijnstraat naast de basiliek mijn fotostudio gehad”, zegt Rita Van Meulder.

“Ik heb het vak altijd zeer graag gedaan, maar tijden veranderen en dat is zeker zo in de fotografie. Met de opkomst van de digitale fotografie roepen mensen veel minder snel de hulp in van een professionele fotograaf. In Halle beschikken we over een beschermd pand. Drie jaar geleden drongen zich noodzakelijke restauratiewerken op. Er zat niets anders op dan de fotowinkel gedurende de werken te sluiten. Omdat ik me wilde herbronnen, ging ik tijdelijk in de horeca werken.”


Kwaliteitsproducten


Maar die tijdelijke job kreeg een merkwaardige wending. “Hier kreeg de smaak te pakken en ik rolde al snel van de ene cursus in de andere, tot ik uiteindelijk mijn diploma van barista haalde. Koffie maken in allerlei samenstellingen, figuren tekenen in de koffie en de achtergronden van de koffie opsnorren. Ik had een nieuwe passie gevonden. Toen de restauratiewerken in mijn fotowinkel achter de rug waren, hebben we beslist om het over een andere boeg te gooien. Mijn dochter Stefanie is schoenontwerpster van opleiding maar vindt haar passie in eerlijke gerechten met kwaliteitsproducten van eigen streek. Het leek ons een mooie combinatie en zo is onze koffiebar en eethuis Esmola geboren”, vertelt Rita.

“En eigenlijk lijkt de cirkel helemaal rond. De passie voor koffie heb ik denk ik geërfd van mijn vader. Die had in Beert een koffiebranderij en bevoorraadde in de jaren zestig en zeventig heel wat horecazaken in Halle en omgeving met zijn eigen koffiemerk Esmola. Toen we enkele zakken op zolder terugvonden, hebben we niet lang moeten zoeken naar een naam voor onze koffiebar. We brengen een beetje het werk van onze pa weer tot leven. Het oude Esmola-logo hebben we opnieuw gebruikt en lijkt vandaag eigenlijk opvallend hip”, zegt Rita. “Ik stond er zelf van te kijken hoeveel mensen in Halle de Esmola-koffie van mijn vader Karel Van Meulder nog kennen. Soms nu nog komen mensen hier binnen en vragen een koffie van ‘de Chale’, zoals ze hem in de volksmond noemden. Hij overleed toen ik zelf pas zeven jaar oud was waardoor de koffiebranderij kort daarna werd stopgezet. Maar nu komt Esmola in een andere gedaante opnieuw tot leven.”

“Eigenlijk ben ik blij dat we in ons historisch pand aan de basiliek opnieuw gasten kunnen ontvangen, zoals het vroeger altijd geweest is. Het huis maakte deel uit van De Keizerskroon, ooit een gastenverblijf voor bedevaarders en andere reizigers. Ook op die manier lijkt alles terug in de plooi te vallen”, zegt Stefanie en Rita.


Bij Esmola kan men terecht voor koffie, thee, gebak en eenvoudige gerechten, bereid met streek- of hoeveproducten uit het Pajottenland.


Artikel verschenen in Het Nieuwsblad op 9 november 2016.

© Ingrid Depraetere

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page